Blijverslening weer stap verder

Met de Blijverslening biedt SVn gemeenten een aantrekkelijk financieel instrument om eigenaren-bewoners te faciliteren bij het levensloopbestendig maken van hun woning. Het is aan de Gemeenten zelf om te bepalen of zij deze regeling invoeren. Tevens kunnen lokale voorwaarden worden gesteld. Zo’n zestig gemeenten zijn nu al serieus geïnteresseerd in de Blijverslening, volgens de SVn. Eerder heeft SVn de restschuldlening faciliteit via Gemeenten geïntroduceerd. Daar is op dit moment nog slechts 1 gemeente mee gestart.

Consumptieve en hypothecaire variant
SVn stelt de Blijverslening zowel in een consumptieve als hypothecaire variant aan gemeenten en provincies beschikbaar. Beide varianten hebben hun eigen voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld voor een consumptieve lening één van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar. Bij een hypothecaire lening geldt geen leeftijdsgrens, tenzij de gemeente zelf een leeftijdsgrens instelt. Ook de hoogte van het leenbedrag verschilt.
Bij een consumptieve lening geldt een maximum bedrag van € 10.000,-, bij een hypothecaire lening is dat maximum € 50.000, – (de gemeente kan kiezen voor een lager maximum bedrag). Het minimale leenbedrag van € 2.500, – geldt voor beide varianten.
Klik hier voor schematisch overzicht verschillen consumptieve en hypothecaire variant.

Toewijzingsbrief
De gemeente/provincie geeft middels een toewijzingsbrief aan welk bedrag er voor een Blijverslening is gereserveerd en of men in aanmerking komt voor een consumptieve of hypothecaire Blijverslening. De toewijzing is onder voorbehoud van een positieve financiële toets van SVn. Het inkomen dient toereikend te zijn om de lasten van de nieuwe woning, inclusief de Blijverslening, te kunnen dragen.
Bij de toewijzingsbrief ontvangt men de SVn-aanvraagset met een checklist voor een consumptieve of hypothecaire Blijverslening, financieel rijbewijs en model werkgeversverklaring?

Bron:SVn

Tip: Onder voorwaarden (aanvraag kleiner dan €1.000) kan het ANBO Hulpfonds soms hulp bieden. Klik hier voor de voorwaarden.
Bron: ANBO

Gepubliceerd

11 november 2015

Categorieën

Hypotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *