Column Jan: Opgeruimd!

Laatst kwam ik in het Eigen Huis Magazine een leuke en interessante column van Henriëtte Prast tegen die ik graag met jullie wil delen:

Na een kleine investering ben ik aanzienlijk rijker.

Met een kleine investering de waarde van je huis aanzienlijk verhogen; het is mij gelukt en ook u kunt het. Ik heb het niet over de verkoopwaarde, maar over de waarde voor uzelf, als bewoner. En is dat niet waar het uiteindelijk om draait? De investering die ik heb gedaan is het aanschaffen van een boekje. “The life changing magic of tidying up” geschreven door Marie Kondo. Een vriendin had dankzij de kondomethode haar effectieve woonruimte met vele kubieke meters vergroot, ook ik bleek dat te kunnen. En dat terwijl ik de slordigste persoon ooit ben. De Japanse Kondo heeft van haar hobby – opruimen en indelen – haar beroep gemaakt: opruimcoach. Niet echt iets nieuws, maar de methode Kondo is anders. Bijvoorbeeld: niet opruimen op basis van woonvertrek, maar op basis van categorie voorwerpen. En daarbij de moeilijkste categorie – voorwerpen met een emotionele waarde, zoals foto’s en brieven- tot het laatst bewaren. Want anders, zegt Kondo, heb je aan het eind van de dag niets opgeruimd, maar alleen herinneringen opgehaald. Kondo raadt aan te beginnen met kleren, die tevoorschijn te halen en op de grond te leggen. Dan selecteren op basis van een enkel criterium: geeft het me plezier dit in huis te hebben? Zo nee, wegdoen – dat kan ook zijn verkopen of schenken aan het Leger des Heils. Voor de kleren die overblijven heeft Kondo een opvouw- en bewaartechniek die vele meters bespaart en overzicht geeft. Na de kleren volgen andere spullen, te beginnen met gebruiksvoorwerpen. Ook een belangrijke tip: geen pottenkijkers, want die brengen je aan het twijfelen. Dankzij het Kondo opvouw- en indeelsysteem heb ik naar schatting half zoveel kast- en andere bergruimte nodig. Ik heb er effectief meer dan tien procent aan woonruimte bij gekregen. Uitgaande van een vierkantemeterprijs van tienduizend euro’s ben ik dus flink rijker geworden – en zo voelt het ook. Het bijzondere is: ik, die opruimen altijd haatte omdat ik het niet kon, verheug me er nu op thuis te komen in de wetenschap dat er iets op te ruimen valt. Ook heb ik meer tijd, want ik weet alles in huis meteen te vinden. Het is magie.

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar het boek? Laat het ons weten, de eerste twee personen die reageren ontvangen een nederlands exemplaar van “Opgeruimd” geschreven door Marie Kondo! U kunt per email reageren: gaby@verdoold.nl

Gepubliceerd

08 maart 2016

Categorieën

Woningmakelaardij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *