Nu kopen of toch nog even wachten?

Is nu het juiste moment voor u om een huis te kopen of kunt u beter even wachten? U leest het in deze woonblog.

Eigen geld inbrengen
Het kopen van een huis gaat gepaard met meer kosten dan alleen de aankoopsom. Dit zijn de zogenaamde ‘kosten koper’. Zo moet u bij aankoop van een bestaande woning rekening houden met o.a. overdrachtsbelasting (2%), notariskosten, taxatiekosten en hypotheekkosten. Alles bij elkaar bedragen de totale kosten gemiddeld 5% van de koopsom. Op een woning van € 250.000,- dus € 12.500,-.

Tot 2012 konden deze kosten volledig worden meegefinancierd in de hypotheek, waardoor het inbrengen van eigen geld niet nodig was. Momenteel is het niet meer toegestaan om alle kosten mee te financieren. In 2015 kan er maximaal 3% van de kosten worden meegefinancierd en dit percentage daalt verder met jaarlijks 1% totdat het in 2018 0% is. Met andere woorden vanaf 2018 kan bij de aankoop van een woning alleen de woning zelf + eventuele verbouwingskosten worden gefinancierd en moeten de ‘kosten koper’ met eigen geld betaald worden.

Dagelijks voeren wij hypotheekgesprekken met (potentiële) huizenkopers en iedere keer weer blijkt dat men niet goed op de hoogte is van deze ontwikkeling. De meeste mensen (en dan met name starters) willen het eigen geld gebruiken voor inrichting van de woning en niet voor aankoop. Reacties als ‘dan gaan we toch maar proberen om dit jaar nog een huis te kopen, want volgend jaar moeten we nog meer eigen geld meebrengen’, horen we met enige regelmaat.

Aantrekkende huizenmarkt en lage rente
Een andere reden om over de vraag in de titel na te denken, is de aantrekkende huizenmarkt gecombineerd met de zeer lage hypotheekrente. Kwartaal na kwartaal stijgen de huizenprijzen, door de toenemende vraag. Daarnaast hebben we al een voorzichtige stijging van de hypotheekrente gezien. Niet schokkend , maar het gaat nu eerder naar boven, dan weer naar beneden.
Wachten kan betekenen dat uw droomwoning over een jaar duurder is en dat de maandelijkse lasten hoger zijn door stijging van de hypotheekrente. Op basis van deze factoren zou kopen op korte termijn logisch lijken. Risico is wel dat u misschien iets (te snel) koopt wat niet helemaal passend is. Verwacht u bijvoorbeeld een inkomensstijging, dan kan wachten betekenen dat het perfecte huis over een of twee jaar wel bereikbaar is.

Ons advies
Ons advies is dus: mocht u interesse hebben in het kopen van een huis, ga er dan tijdig mee beginnen. Bespreek met een financieel adviseur wat er maximaal verantwoord geleend kan worden op het huidige inkomen en wat de gevolgen zijn bij een inkomensstijging. Kijk ook wat de gevolgen zijn voor de maandlasten als bij aankoop over een of twee jaar de rente 1% hoger is. Ga op basis van de uitkomsten en het nu te besteden bedrag uitgebreid zoeken naar de meest geschikte woning. Is die woning te vinden, dan is nu kopen het advies. Bij twijfel…. toch nog even wachten!

Gepubliceerd

09 oktober 2015

Categorieën

Hypotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *